Zimní sporty a Rakousko

Údolí Pitztal

Do rakouského Pitztalu směřuje každým rokem velké množství milovníků zimních sportů. Po relativně dlouhé cestě je jim odměnou sněhová nadílka té nejlěpší kvality a hlavně možnost zalyžovat si na místním ledovci. Jeho existence je důvodem, proč se v údolí začíná lyžovat již začátkem září a končí se až v průběhu měsíce května.


Pitztalské údolí se nachází zhruba 70 km na západ od města Innsbruck. Společně s údolím Kaunertal a Ötztalem tvoří tři nejdůležitější lyžařské areály v ötztalských Alpách. Kdo se vydá na lyže do jednoho z výše jmenovaných středisek, měl by mít na paměti, že se zde pohybují v nadmořské výšce přes 3.400 m.n.m., kde je o celých 40% řidší vzduch než dole v údolích.


Cesta na ledovec začíná na konci Pitztalu. Automobil je třeba zanechat, tak jako v ostatních rakouských lyžařských areálech, na místním parkovišti. Nahoru k ledovci vás vyveze nejrychlejší podzemní rakouská lanovka Pitzexpress, která jezdí již od roku 1983. Pitzexpress má přepravní kapacitu až 1.500 lidí za hodinu.  V areálu ledovce spolu s nedalekým areálem Rifflsee je sjezdařům k dispozici 68 kilometrů sjezdovek. Vybírat si je možné mezi nejlehčími modrými sjezdovými tratěmi až po ty nejtěžší černé. 


V údolí je během sezóny v provozu autobus pro lyžaře, takže doprava k areálu Rifflsee trvá jen několik málo minut. Oblast Rifflsee je vhodná hlavně rodiče se začínajícími lyžaři, protože zde byly vybudovány povětšinou široké sjezdovky s nijak technicky náročným klesáním. Pro malé děti je tu dokonce vybudována bezpečná lanovka. 


Okolí ledovce v údolí Pitztal se neustále vyvíjí tak, aby saturovalo všechny potřeby a přání svých návštěvníků. Mezi horké novinky se řadí kupříkladu místní snow-funpark, ve kterém si především vyznavači jízdy na jednom prkně a zkušení jezdci budou moci vyzkoušet své jezdecké umění na řadě překážek. Absolutní ráj tu najdou skialpinisté a lyžaři vyznávající freeride. Na ně tu čeká známý sjezd ze sedla Mittelbergjoch, které se nalézá ve výšce 3160 metrů nad mořem, dolů do údolí. 


Většina návštěvníků během svého pobytu na Pitztalu chce alespoň jednou navštívit nejvýše umístěnou rakouskou restauraci s názvem Café 3440. Horký nápoj se zákuskem si mohou hosté vychutnávat při výhledu na úžasné panorama okolních hor.

O webu..

Web o Rakousku má být jakýmsi pomocníkem při výběru lyžařské oblasti. Snaží se poskytnout informace o některých střediscích a možnostech, které nabízí pro zimní i letní návštěvníky.

Kam dál?

Web (nebo spíše blog) o Rakousku nabízí detailní popisy jednotlivých lyžařských oblastí.


Další weby zabývající se Rakouskem lze najít na odkazech od Seznam.cz.